Gyámhatósági határozat


titusssz # 2024.04.26. 16:57

Köszönöm szépen a választ.

Szomorú örökös # 2024.04.26. 10:07

mne

Hány helyen futtatod még ugyanazt a kérdést???

mne # 2024.04.26. 08:48

A történetem röviden: a hugom 2009 ben került gondnokság alá anyukám lett a gondnoka De akkor a Gyámügynél aki foglalkozott ezzel azt mondta anyukámnak mivel akkor Ö 63 èves volt hogy èrdemes lenne egy kèrelem formályában megneveznie egy gondnokot ha vele törtènne valami ez a kèrelem megtörtént 2009 ben a Gyámügy elfogadta ennek adott egy hivatkozási számot ès bekerült az iratárba is , 2019 ben az anyukám gondnoki feladatát ujra felülvizsgálták ès ahogy írtam szerintem akkor ezt a 2009 ben kèszült kèrelmet is felül ill. ujra meg kellett volna néznie a Gyámhivatalnak de ez nem törtènt meg , mivel ezt a 2009 es kèrelmet- határozatot NEM TALÁLJÁK , ..Èn aGyámüggyel valo beszèlgetésünkor erre a 2009 ben kèszült határozatra hivatkozom állandoan MERT ANYUKÁM AZT KOMOLYAN GONDOLTA azt AKARTA ès azèrt irta le , ha vele törtènik bármi akkor a hugom gondnoka Én legyek .Mivel még csak pár nappal ezelött érkezett meg a halotti anyakönyvi kivonat , és mivel a Gyámhatóság az anyukám 2009 ben kèszült kèrelmèt - ès abbol lett határozatot nem találja igy a hugomnak jelenleg nincs gondnoka..Azt szeretném kerdezni, hogy On szerint is amit anyukám 2009 irt kèrelme az semmis ? akkor Miért kèrte a Gyámügy ezt a kèrelmet anyukámtol ha nem veszik figyelembe most amikor baj van ? én nem vagyok jogász de ha valaki Eèltében kèr - rendelkezik valami felett az nem hasonlo minta Végrendelete irt volna ? Koszonom valaszat

drbjozsef # 2024.04.25. 12:43

titusssz,

A gyámhivatalnak természetesen ilyen esetben joga van megváltoztatni a láthatást.

Lásd : 149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet, 31.§ és 32.§.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Amit te olvashattál, az az, hogy ha bíróság döntött a láthatásról, akkor annak KÉRELEMRE történő megváltoztatása is a bíróság hatásköre. Lásd : Ptk. 4:181.§ (4) bekezdés.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

De ez csak a kérelem esetén van. Hivatalból, egyéb okból - leginkább a gyermek érdekében - a gyámhivatal eljárhat a rendelet szerint.

titusssz # 2024.04.24. 16:40

Tisztelt Jogi Szakértő!
Esetemben egy jogerős láthatásról szóló ítéletet a gyámhatóság megváltoztatott és felügyelt láthatást rendelt el nekem a különélő szülőnek. Havonta egy órát. Az lenne a kérdésem, hogy a gyámhatóságnak ez jogában áll e. A megküldött iratok között volt egy tájékoztatás az alkalmazott szabályokról és abban olvastam, hogy a gyámhatóságnak csak akkor van joga a kapcsolattartást szabályozni ha azt nem bíróság rendelte el. Kérem ha tud így általánosságban ennyi információ alapján válaszoljon. Mellesleg az évek óta jól működő kapcsolattartást én rontottam el mivel kiosztottam egy pofont az exfeleségem új élettársának a fiam szeme láttára. Azóta nem engedik látnom őt. Ez az eset volt a gyámhatósági eljárás megindításának az alapja.